Bennünk lüktet a világ...

Premier helyett karantén

Ma, azaz november 20-án került volna sor a János Vitéz élőzenés tánckölteményének premierjére, amire már közel fél éve készül a Vári Bertalan vezette Varidance társulata, akárcsak Szirtes Edina Mókus, vagy Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák. A koronavírus okozta nehézségek azonban teljesen keresztülhúzták a számításokat, így fordulhat elő az, hogy a János Vitéz premierjének napján a tánctársulat fele karanténban várakozik…

Az aktualitásokról Békefi Andrást, a Varidance egyik vezetőjét kérdeztük.

A legutóbbi rendeleteket követően világossá vált, hogy az eredeti premier időpontjában nem tudnak nézők a helyszínen lenni – kezdte Békefi András. – Ettől függetlenül úgy döntöttünk, hogy tartjuk a tervezett programot, ami szerint november 20-án, ha nézők nélkül is, de magunknak eljátsszuk a darabot. Ehhez a társulat meg is kezdte Dunaújvárosban, a premier helyszínén a próbákat, de a vírus belobbanása miatt például a zenekar már nem tudta vállalni a helyszíni próbát. Egy hetet zökkenőmentesen tudtunk is próbálni, de a társulatot is elérte a vírus, a tüneteket követően mindenkit leteszteltek, és mivel több pozitív esetünk is volt, ezért karanténba vonultak az érintettek. Ezzel eldőlt, hogy hiába volt ez az akaratunk, sajnos november 20-án még magunknak sem tudjuk eljátszani a János Vitézt…

Ettől függetlenül nem állt meg az élet, ha jelenleg ugyan a Varidance táncosai nem is tudnak próbálni, Szirtes Edina Mókus, valamint Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák a jelenlegi helyzetből a legjobbat kihozva tovább tökéletesítik a darab muzsikáját, míg a dunaújvárosi helyszínen a darab világítását most állítják be.

– Miután eldőlt, hogy a zenekar nem tud Dunaújvárosban részt venni a próbákon, akkor még egy olyan gond is adódott, hogy a vírus miatt az ő eredeti próbahelyüket is bezárták – folytatta Békefi András. – Magyarán ott álltunk, hogy nem tudnak hol zenélni. Ebből a szempontból is jól jött a vállalkozásom, a FotóSarok, aminek a stúdió részébe beköltözött a zenekar, ott próbálnak, rögzítik a dalokat, hogy addig ezzel is haladjunk. Én jelenleg Dunaújvárosban tartózkodom, ezt az időt is kihasználva addig beállítjuk a darab világítását, ezt meg tudjuk oldani magunk is, táncosok, zenekar nélkül is.

És hogy mi lesz ezután? Ahogyan megírtuk, mindenki aszerint dolgozik tovább, ahogyan tud. Táncművészeink leghamarabb november 30-án találkozhatnak és kezdhetik el újra a próbákat. Addigra a zenekar befejezi az előadás zenéjének rögzítését. A kérdés már csak az, mennyire lehet előre tervezni?

– Minden kérdés újabb kérdést vet fel, hiszen a „mai” premiert követően azonnal elkezdtük volna szervezni az előadás turnéját, illetve azt, hogy Budapesten is be tudjuk mutatni a darabot. Az újabb leállás miatt tovább csúsznak az előadási időpontok, egyelőre nem tudjuk, hogy fél, vagy egy év múlva egyáltalán lesz-e helyünk valahová beférni a programba, vagy a komplett repertoárt arrébb tolja mindenki, és így nekünk is várnunk kell tovább. Kérdés, hogy a táncosoknál, vagy bármelyik alkotónknál lesz-e még fertőzött, kérdés, hogy Európában és a világon miként alakul a vírushelyzet, tehát rengeteg a bizonytalan tényező, ezért nézőink türelmét is szeretnénk kérni: amint tudunk valami biztosat, közölni fogjuk a honlapunkon, de addig annyit tudok mondani, hogy minden, a darabra érvényes bérlet, vagy jegy ugyanúgy érvényes lesz a később megtartott előadásokra is – fogalmazott Békefi András. – Minden érintettnek jobbulást kívánunk, minden rajongóknak köszönjük a türelmét és a megértését, bízunk abban, hogy hamarosan újra találkozhatunk az előadásokon!