Bennünk lüktet a világ...

Most vasárnap így lesz Carmenből Kármen, Don Joséból pedig Józsi

Vasárnap, szeptember 20-án, 18:00-kor a MOM Kulturális Központban az évek óta sikeresen játszott előadását, a Kárment adja elő újra a Varidance. A társulat koreográfusa és vezetője, Vári Bertalan, aki egyben a Kármen rendezője és koreográfusa is, a darab kapcsán elmondta: minden táncost, és őt magát is feldobta a hír, hogy újra előadhatják ezt a szenvedélyes történetet.

A most vasárnap (szeptember 20., 18:00), a MOM Kulturális Központban megtartandó előadásra ITT tudják megvásárolni online a jegyüket!

Rettentően szeretem a Kárment, mert az eredeti történetet a cigánykultúrába helyeztük – fogalmazott Vári Bertalan -, nem véletlen, hogy K betűvel írjuk a Carment. Nagyon nagy erőssége a darabnak a Karaván Família, amely egy csodálatos cigány zenét játszó zenekar, amelynek négy tagja az édesanya, az édesapa és a két gyerek. Ők egészülnek ki egy hegedűssel és egy fúvóssal, és félelmetesen erős zenét játszanak. Az eredeti Carmen mű főbb motívumai természetesen megtalálhatóak a darabban, de egy picit minden maivá van hangolva, ez adja meg az erejét, Don José karaktere például nálunk Józsiként, míg a dohánygyári munkások cigaretta csempészként jelenik meg. A tánc is nagyon változatos, a cigánytáncot keverem a kortárs tánc mozdulataival, de van benne egy kis flamenco is, és sok más érdekesség még, amiket nem feltétlenül akarok elárulni, jobb a meglepetés. Annyit azért elmondhatok, hogy a lányok is izzadnak rendesen, hiszen olyan csapássorozatokat kell megcsinálniuk, amiket leginkább férfiaktól szokhattunk meg.

Amint arról beszámoltunk, a Varidance János Vitéz előadásának egyik főszereplője, Hernicz Albert egy kisebb balszerencsés balesetet követően egy gipszet kapott a kezére. „Albi” rajongóit megnyugtatjuk, kedvencüket sem hagyja ki a Kárment.

– „Albi” megcsinál mindent, maximum azért nem csapja oda az egészséges kezét a gipszeshez, nehogy megüsse. Azt hittem, hogy több részből ki kell vennünk őt, de csak a legelső résznél volt erre szükség, ami szorosan nem is kapcsolódik a darabhoz. Amikor elhatároztam, hogy szeretnék egy olyan darabot, ahol a cigánykultúrát ünnepeljük egy picit, akkor tudtam, hogy azzal az ismert legendával szeretném kezdeni, ami arról szól, hogy a cigányok a madaraktól származtatják magukat, régen szabadok voltak, szálltak, amerre a kedvük tartotta, de a lábuk megvastagodott, a búzaföldeken megtartott nagy evések miatt pedig már nem tudtak többet repülni, elcsökevényesedett a szárnyuk. Ezért van az, hogy a cigány nép, miután már nem tud repülni, a földön sétálva ide-oda vándorol, barangol. A mi Kármenünk története ezzel kezdődik.

A vasárnapi, szeptember 20-i előadásra ITT tudnak jegyet vásárolni.

A János Vitéz élőzenés tánckölteményére ITT tudják lefoglalni előre a jegyüket.